torsdag 4 september 2014

Till Jimmie Åkesson, om amning.

Idag var jag i Universitetsaulan och såg Gudrun Schyman. Det var roligt, och härligt, och fyllt av bra  information. Hon skulle pratat två timmar, men var tvungen att korta till en, eftersom hon skulle vara med i Aktuellts niosändning, och debattera med Jimmie Åkesson.

Så vi tittade på Aktuellts niosändning, också. Och ja, jag blir så trött av all sorts politikerdebatt, de pratar ju aldrig med varandra, de svarar inte på varandras frågor. Det här var tyvärr inget undantag. Och om man lyssnar rätt så kan man höra att Jimmie Åkesson tycker att asylrätten är beroende av att vi har tillräckligt med pengar för välfärden i Sverie, och det är egentligen ett helt sjukt uttalande, men då måste man lyckas höra detta i ordsvadan de kastar mot varandra.

Hur som. Åkesson och Schyman debatterade föräldraförsäkringen. Och Åkesson vill ta bort pappamånaderna, för att föräldrarna ska få bestämma själva hur de vill lösa sin vardag, och om vi nu skulle dela föräldraförsäkringen rakt av, som Fi vill, hur ska det då gå med amningen? Hur ska man kunna amma sex månader?

Hopp.

Alltså, jag tror inte ett skit på att Jimmie Åkesson egentligen är bekymrad om amningen. Men i alla fall. Föräldraförsäkringen är idag 480 dagar. Detta delat på två är 240 dagar. Vilket är 8 månader, om man nu tar ut 7 dagar i veckan. Alltså inget problem att amma 6 månader, för det första.

För det andra: det ammas ju inte nu, i alla fall. Kvinnor tar ut 83% av föräldradagarna för barn under 2 år (tack för siffra, Schyman). Detta fördelas ju olika, förstås, men de flesta kvinnor är hemma åtminstone de första 9 månaderna, eller för den delen det första året. Vid 9 månader delammas 34,8% av barnen. Det är alltså 65,2% av barnen som inte ammas överhuvudtaget då, trots att nästan alla mammor är hemma. Och angående de ammade barnen så innebär delamning = barnen får både bröstmjölk och något annat. Detta något annat kan vem som helst ge dem. Mamman eller den andre föräldern. Förslagsvis den andre föräldern om mamman börjat jobba.

För det tredje: om man vill fortsätta amma när man börjar jobba är det ingen omöjlighet. Givetvis kan man amma ledig tid, när man är med sitt barn. Är barnet en 8-9 månader tål amningen absolut att man ammar morgnar, kvällar och helger. Dessutom finns det en fin lagstiftning som ger rätt att amma även under en arbetsdag (även om man inte får lön för amningstiden, men ändå). En lösning om man vill fortsätta amma ett barn som inte äter så mycket annat fast man börjat jobba kan alltså vara att den andre föräldern kommer förbi på lunchrasten, som man har rätt att få extra lång, och så får barnet en lunchslurk.

För det fjärde (som hänger ihop med det andra): amningslängden korrelerar inte med mammaledigheten. Däremot korrelerar den med hur jämställt föräldraskapet är. Det ammas mer i jämställda förhållanden. Ett delat uttag av föräldraförsäkringen är bra för jämställdheten i relationen. I förlängningen torde alltså en delad föräldraförsäkring höja amningssiffrorna.

Så om Åkesson är för amning, och inte bara en mossig familjepolitik, så behöver han inte oroa sig för en eventuell individualisering av föräldraförsäkringen. Jag kanske ska maila det här inlägget till honom, så han kan sova gott om natten?


1 kommentar:

motvalls sa...

JA, du måste maila honom! Håller själv på att fila på ett brev till honom. Kanske ska ta upp amningen där också.