tisdag 31 december 2013

Happy new year, mataar paneer

Här har vi klämt nyårsmiddagen: hemlagad mataar paneer (fast med tofu) och varm havrekaka med sylt och glass. Barnet åt indiskt med god aptit och björnbär till efterrätt. (Bär kan vara det bästa hon vet. )

Nu håller pyret på att slockna, och sen ska vi dricka te och äta baklava och ananas, och så har vi ett paket tomtebloss till tolvslaget. 

Stillsam nyår men fint så i år. Önskar alla som läser en dito nyårsafton - fin alltså! (Och stillsam om ni vill. )

måndag 30 december 2013

2013

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Födde barn. Var mamma. 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ingen i umgängeskretsen - men en gammal folkhögskolekompis, och ett par läkarkursare. 

Dog någon som stod dig nära?
Nej, inte nära så. Min farbror, Estrids gammelmormor. 

Vilka länder besökte du?
Turkiet. Alltid Turkiet. 

Är det något du saknat år 2013 som du vill ha år 2014? 
Sovmorgon? Fast det hade jag ju i början av året. Lite barnvakt och lite tid med Kristoffer. 

Vilket/vilka datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?
27 mars. 

Största misstaget? 
Inget större. Kanske barnvagnen, fast äsch. 

Har du varit sjuk eller skadat dig? 
Slog i svanskotan i mars och hade ont i sittande. Opraktiskt med nyföding. Och så foglossningen som var ganska lindrig men som håller i. 

Bästa inköpet?
Bärsjalen, lätt. Gjorde bebislivet så mycket lättare. 

Vad spenderade du mest pengar på? 
Hyra, mat, turkiska flygbiljetter.  

Gjorde någonting dig riktigt glad? 
Estrid. Kristoffer. Min familj. Sommaren och naturen. 

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2013? 
Du kan amma här. Och så våra vaggvisor: Tula hem och tula vall, Limu limu lima och turkiska Dandini dandini.  

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare. Det var lättare än jag trodde med en bebis, och ljuvare också. 

Vad önskar du att du gjort mer?
Stickat, yogat, läst böcker, kramat Kristoffer. 

Vad önskar du att du gjort mindre?
Slösurfat, letat på Blocket. 

Blev du kär i år? 
I ungen min. 

Bästa boken du läste i år? 
Vad jag älskade av Siri Hustvedt

Vad gjorde du på din födelsedag?
Fick sconesfrukost, fikade på Guntherska, åt avocadosushi. 

Hur skulle du beskriva din stil i år? 
Gravid respektive amningskompatibel. 

Vad fick dig att må bra? 
Bebisen, och mannen. 

Vem saknade du?
Vuxna människor i allmänhet ibland. Men rätt sällan. Var fint att hänga med bara E. 

Planer för 2014?
 Laga ny mat. Äta ännu mer ekologiskt. Försöka läsa och skriva mer. Försöka ta mammaledighetens slut med gott mod. Fortsätta konsumera lite även när jag får lön igen. 








fredag 27 december 2013

9 månader


Och har firat sin första jul. 

Numera kan Estrid vinka, både med en och två händer. Och så kryper hon - men bara under små protester, och med rätt motivation. Till exempel om man sitter någon meter bort och håller fram händerna - så hon kan ställa sig. Att krypa som transportmedel på egen hand gör hon inte, fast hon skulle kunna. Hon vill upp på två ben. 

När hon ställt sig vill hon gå - hon går och går och går med en hand och har tagit något enstaka litet steg utan hand alls. Men helst två händer. 

Maten har blivit mycket mer den senaste veckan. Hon älskar fil och bär och har gnagt sojakorv. Ris a la Malta var också en hit. Mat är inte bara en leksak man äntligen får stoppa i munnen. Men det är fortfarande mycket bröstmjölk.

En söt grej som kommit alltmer är hennes humor: det är roligt när Kristoffer sätter d-dropparna på huvudet, eller nu senast: när jag tar någon av hennes leksaker i munnen. 

Kusinerna är både roliga och lite högljudda, men framför allt kusin Ruth, 18 mån, är allt intressantare. Och de har långa, helt obegripliga, konversationer.  

Hon blir alltmer ett barn, om än ett litet. Min lilla bebis. Som vinkar och skrattar och äter pannkaka.

Lustigt är också att tänka på hur annorlunda nästa jul kommer vara. Nästa år öppnar hon paketen själv, nästa år kan hon trycka ut pepparkakor, nästa år är hon så stor.

Att det går fort? Den klyschan? Den är förstås klyscha för all sin sanning. 

onsdag 18 december 2013

18 december

Och idag kröp hon. En halvmeter, typ men: magen rörde icke golvet. 

Det svekfulla barnet gapade också som en fågelunge efter min fil, så att jag matade henne med flera skedar. Hallå, vi kör Baby lead weaning, ät din brödbit!

Nåja. Annars promenerar hon med sin morfar och sin Kerstin, och spexar sitt bästa, och jag har både långduschat och mailat  i fred idag. Imorgon kusinerna: ska bli spännande. Och på fredag ska vi gå på skolavslutning! 

lördag 14 december 2013

Klappat och klart.

Alla julklappar köpta/beställda. (Hoppas allt hinner komma bara.)

Jag är så kluven med julklapperiet. Å ena sidan överkonsumtionen. Julhandeln är ju bara äcklig. (Det har varit toppen att kunna gå på stan på vardagar i år, måste jag säga.)
Å andra sidan: presenter. Att ge någon annat något trevligt som den liksom inte kommit sig för att köpa själv. Lyxa lite.

Jag handlar massor av fairtrade till jul, det är en lösning för mig. Kaffe och choklad. Och så böcker, det känns ändå okej. Och så lite hemstickat, fast inte så mycket i år.

Även om jag har ett barn nu så tycker jag att det känns trist med att det är barnens högtid, att bara barnen ska få presenter. Vuxna blir väl också glada för presenter? Snarare gladare, för tanken och omtanken och hela den biten. Däremot behöver ju vuxna inte fler prylar i allmänhet, inga surfplattor och råsaftscentrifuger och salladsskålar och gud vet allt. Men ett gott kaffe, en pocket som någon tror att man ska gilla och ett par raggsockor, det är det väl inget ont i?


(Och rubriken? Pappahumor sitter inte i y-kromosomen nuförtiden, skyller jag på.)


fredag 13 december 2013

Julstämning i mammaledighetsland

Har sovbebis på ryggen i selen och gungar runt vid granen till tonerna av Sufjan Stevens julskiva. 

Tittade också ett par sånger på luciatåget i Forumgallerian idag, och åt saffransskorpa till frukost. Elva dagar till jul, dags att växla upp. 

torsdag 12 december 2013

Innan nattning av självet.

Jag lämnade visst en cliffhanger, med sömnen.

Men ja, det var tanden. I morse vaknade hon visserligen 05.30, men somnade om till 08 efter bara en halvtimme.

Fina lilla ungen. Annars är det dra sig upp för hela slanten: vid spjälsängen (som vi har som sidovagn), vid hallbyrån, vid ugnsluckan. Och så har hon börjat rycka i kjolen när hon vill gå. Hänger alltså mamma i kjolarna rent bokstavligen.

Jag är lite föräldraledighetsstressad över julklappar och julkort och packning inför julen och så där. Att göra mer än en sak om dagen...

Har för övrigt köpt en anka och en boll i naturgummi som julklapp till Estrid. Som å andra sidan älskar att tugga på sladdar och mobiltelefoner och skor. Så det jämnar väl ut sig.

Saker att skriva om, som jag funderat över:
- Manducans lov
- amningshets eller flaskningshets?
- och som parallell till det; ens bild av föräldraskap innan, och hur man uppfattar att föräldraskap beskrivs i media/offentligheten
- vad man förväntar sig av små barn resp inte (med exempel som sova hela natten ensam resp äta själv).

Men nu ska vi se vad den här natten har i sitt sköte.


tisdag 10 december 2013

Natten som gick.

Bebisen vaknade strax efter att jag krupit ner, 22.30. Sedan somnade hon för natten vid 02.00. Timmarna däremellan var inte så festliga. Och vid 06.00 slog hon upp de stora blå. 

Idag har hon dock 100% mer tänder än tidigare. Och sover i skrivande stund vid min barm. Måtte det varit tanden... 

Inser också hur bra våra nätter är i vanliga fall. Tack Gud för dem. 

måndag 9 december 2013

Mörv.

Kära lilla praktbebisen, som brukar hålla natt mellan 22-07 oftast, somnade 01 i lördags (fyfan) och vaknade 04.30 i morse (fyfan). Jag är skitstressad för Kristoffers tentor eftersom han vallade bebis i torsdags och fredags, när jag hade min kurs. Idag hade Kristoffer täppta bihålor och var allmänt ämlig. Nu har jag ont i huvudet...

Men men. Idag har jag beställt/köpt åtta julklappar. Det rimmar ju lite illa med konsumtionskritiken men vad fan. Ungen kan dra sig upp till stående och är så himla stolt över det. Köket ser ut som helvetet men det går att diska imorgon. Just nu sover man och barn under adventsstjärnans sken. Jag ska lägga mig hos dem.

lördag 7 december 2013

Om samsovning

För tidigt födda bebisar, prematurer, känguruvårdas. Detta innebär att de i så stor utsträckning som möjligt får ligga hud mot hud med en förälder. Känguruvård gör att barnet har lättare att hålla sin kroppstemperatur, reglera sin puls och ökar bättre i vikt.

Även friska fullgångna nyfödda ska i första hand läggas hud mot hud efter förlossningen. Det underlättar även deras temperaturreglering, det främjar amning och barnets blodglukos ligger jämnare. Hud mot hud är också en hjälp för anknytning mellan barn och föräldrar.

Men spädbarn ska sova ensamma, är Socialstyrelsens nya rekommendation, som kom i torsdags. Spädbarnen ska sova i en egen säng, åtminstone fram till tre månaders ålder, för det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Den ändrade rekommendationen kom utan något faktaunderlag, så det går inte att veta vilken forskning som ligger bakom. I SvD nämner professor Göran Wennergren risken att barnet hamnar under ett täcke - något som inte ska kunna hända enligt de tidigare rekommendationerna om säker samsovning, då barnet ska ha ett eget litet täcke. Med allra största sannolikhet finns det bättre underlag än så, men jag förstår ändå inte varför man går ut med en ny rekommendation utan att publicera denna samt bakgrundsmaterial.

Nu ska vi ju inte jämföra äpplen med päron här, men nog är det konstigt att det som har så många positiva effekter hos prematurer och alldeles nyfödda, är något som inte rekommenderas därefter. Överhuvudtaget verkar inte det argumentet finnas med i resonemanget om samsovning. Fördelar som nämns är att det är lättare med nattamning, att mamman får sova mer och att det är mysigt, typ. Att spädbarn i allmänhet mår bra av närhet, och att de dessutom mår bra på väldigt mätbara sätt av känguruvård och hud mot hud, kommer inte upp.
Sen är det klart, att risken för plötslig spädbarnsdöd är ett tungt argument, och den förälder som råkar ut för detta och som samsovit har nog svårt att förlåta sig själv - även om själva orsakssambandet som jag förstår egentligen inte är klarlagt, utan det är en  samvariation mellan plötslig spädbarnsdöd och samsovning.

Spädbarn är ju små små däggdjur, och rimligen borde de vara konstruerade för att sova nära sin vårdare. Det känns ologiskt att de skulle dö av det - särskilt som de bevisligen mår bra av det om de föds för tidigt. Självklart kan Socialstyrelsen inte basera sin rekommendationer på "det känns ologiskt", så menar jag inte, men jag tror starkt (utan evidens, märk väl) att det i slutänden kommer landa i att samsovning är nyttigt även för fullgångna, och även de första tre månaderna.

Själv är jag trots allt lite lättad att ungen min är långt över tre månader vid det här laget, så att det inte är aktuellt för mig just nu, Men om jag får barn igen... Så kan jag inte låta bli att hoppas att Socialstyrelsen har ändrat rekommendationerna, igen. Så att jag får samsova med lätt hjärta. Och att ungen får samsova, punkt. 

fredag 6 december 2013

7,5 hp

Nu är jag 7,5 högskolepoäng rikare, tror jag bestämt. De är inte inrapporterade men jag har gjort allt: PM, powerpoint och närvaro på samtliga föreläsningar. Jag känner mig förvånansvärt stolt och nöjd för någon som redan har 457,5 högskolepoäng (varar 330 läkarprogrammet, men 127,5 poäng blandade godbitar). Det här var dock de första poängen sedan jag tagit med bebis, kanske är det skillnaden.

Hur som, kursen? Amning och bröstmjölk. Ja, jag har skrivit det innan, men ja, jag tycker att det är lite festligt. Jag som till vardags ammar och är mammaledig har brutit loss tid då jag går en kurs: i amning.

Men det var en bra kurs. Dock bara öppen om man har en medicinsk examen i botten, och egentligen mest riktat åt barnmorskor/BVC-sköterskor. Men om jag nu har några dylika bloggläsare så rekommenderar jag den varmt.
(I övrigt rekommenderar jag Amningshjälpens Amningskurs för blivande föräldrar.)

För mig är amningsfrågan väldigt lik feminism. Man ses som rabiat, fanatiker, taliban och extremist. Man får höra att man motarbetar det fria valet när man tycker att man arbetar för det. Det finns så enorma kunskapsluckor om sånt som man själv tänker som baskunskap. Man uppmanas tänka på männen ("varför finns det ingen mansdag" - newsflash - det gör det!) eller flaskmatare. Man har en jävla känsla av motvind men att försöka tala om patriarkatet eller om barnmatsfabrikanterna ses som konspirationsteorier. Man blir placerad i en polemik gentemot (enskilda) män/flaskmatare som man inte alls känner igen sig i, för man försöker nogsamt att formulera sig mot systemet

För mig är amning också en feministisk fråga, men det ska jag vidareutveckla i ett annat inlägg vid en vettigare tidpunkt. Nu ska jag amningspraktisera (och samsova! det vill jag också skriva lite mer om, tänker jag.)

tisdag 3 december 2013

Nyföddhetsnostalgi.


Hittade den här bilden i min mail och blev lite till mig. Lilla pyret, inte ens en vecka. Och alldeles mörk i håret.

Idag gick vi förbi BVC och vägde (8260 g) och mätte (69,5 cm). Nästan prick på mittkurvan, precis som innan. Och egentligen vet jag ju att hon har mandelmassekinder, men lite skönt var det ändå. Hon petar i sig alldeles tillräckligt med körsbärstomat och pasta och päron och kikärter och pannkaka - och så bröstmjölken då.

Hon har lärt sig att sätta sig upp från när hon ligger på mage, trycker sig upp och vips. Men vad hon verkligen skulle vilja är att kunna ställa sig  upp, och gå: det är ett par gånger om dagen när hon gråter av besvikelse över att hon inte får någon hjälp att stå och gå. Jag vill ju göra annat än att hålla henne i händerna hela tiden, men hon vet vad hon vill. Hon har aldrig riktigt varit så här frustrerad innan, mest nöjd (och avledbar), även om gång är hennes bästa sedan månader tillbaka.

Nu borde vi sova här, bebisen är däckad men vaknar senast 07, och kommer vilja ha några nattmål innan des....



fredag 29 november 2013

Powerpoint-presentationen tar vi en annan dag.

I grevens tid postades ett pm. Att jag inte lär mig? Att jag ändå är lite nöjd med mig själv? Nåja. 

Nu tar vi helg här. Imorgon blir det scones med clotted cream - det finns en engelsk butik i Uppsala nu. Gött!

(OBS: göt betyder röv på turkiska. Lätt att minnas och kan komma väl till pass. ) 

onsdag 27 november 2013

8 månader

 

Och en namnsdag. (Klart att Estrid firas på Astrid-dagen!)

Hon börjar bli så stor, mitt lilla barn. Igår petade hon i sig typ tio pastaskruvar till kvällsmat. Hon älskar att stå och hålla sig i badkaret, och ramlar nästan inte längre. Sitter gör hon hur stadigt som helst. Och så ålar hon sig fram som en liten larv, armar och ben i tur och ordning. Bra fart blir det om hon får syn på en sladd, mobiltelefonen eller persiennsnöret. Eller elementet, det älskar hon.

Maten ja: inte är det mängder alltid, men det är, och nästan allt. Favoriterna varierar. De senaste: tomat, morot, banan och svarta bönor. Ibland får hon till pincettgrepp på bönorna, det är elegant.

Eftersom hon äter lite ammar hon fortfarande mycket. Det gör mig inget, eller nej; det tycker jag om. Jag har ingen brådska med att minska på amningen.  Det gör att hela matintroduktionen är väldigt avslappnad.
(Det enda är väl järnet; jag blir lite extra nöjd när hon suger på en aprikos eller petar i sig bönor eller en riskaka med tahin...)

En liten tand har hon fått: till höger i underkäken. Den tar sig fram långsamt, och vi har inte märkt något av gnällighet, gnagighet, feber eller liknade. Hon är som alltid. Tanden hörs när hon tuggar på vattenglaset (som hon fortfarande älskar). Idag raspade hon lite i en morot också, men att faktiskt få i sig rå morot dröjer tills det finns fler tänder...
Hon bits sällan, men någon gång har det hänt. Det känns, kan man säga. Men det ska nog gå att få henne att sluta med det. 


Vi har varit på Öppna förskolan två gånger den här månaden, och Estrid har dragit hem en förkylning båda gångerna.... Men hon tycker det är spännande med andra barn, hon blir glad och viftig och gör sitt ivriga ljud. Och hon verkar ha vant sig vid en rinnande näsa, och hon ska ju träna immunförsvaret...

Ja, och så har vi varit i Stockholm, jag var på skrivträff och Kristoffer och Estrid gjorde Långholmen, och så åt vi veggobuffe på restaurang. Åka tåg och tunnelbana är ingen biff, det gillar barnet.
Och så har vi varit på kördag där barnet skötte sig utmärkt.
Annars har vi mest varit hemma, och det har varit skönt.

Sömnen som tidigare. Natt vid 19, vaknar ett par gånger på kvällen, vi turas om med att amma henne till sömns (jag) eller bära henne i sjalen/selen (mest Kristoffer). Hon har vaknat lite extra om nätterna nu i samband med förkylningen, och det är ju inte roligt att vakna en gång i timmen men det funkar. Kristoffer sover sämst, stackarn. Och jag sover på förmiddagen då och då, dessutom.

Hon gör ett så roligt skorrande rrrrr! när hon är glad, och så säger hon bababababa och dadababa. Inget mamamama i sikte... Men ett litet hej-liknande ljud har hon, heu! som också är ett gladljud.
Glad är hon ofta.  Saker som är roliga: att gå, att bli pussad, att vara upp och ner, att bli kastad i luften, att bli svingad i armarna (skulle man ju inte uppskatta själv), att se sig i spegeln, och när man sjunger (imse vimse är poppis).

Lite mer frustrerad är hon också, hon vill ju mer. Som att dra sig upp (men det går inte riktigt än), och så vill hon gå eller stå mest jämt (och det vill kanske inte hennes föräldrar). Men på det stora hela glad och nöjd med att gnaga på sina leksaker, eller tugga på bestick, eller försöka välta lampan i sovrumsfönstret...

Det går så fort! En klyscha som jag kommer på mig själv med att säga. Men det var ju nyss hon var den lilla grodan som hittade bröstet....

tisdag 26 november 2013

Dum i huvet.

Jag blir galen på att jag inte bara biter ihop och skriver det där helvetes pm:et. På fredag ska det in. Ändå tillbringar jag kvällsstunden vid datorn med att läsa dumma bloggar. Och dagtid kommer jag ingen vart. 


Förresten, visst blir det minst lika bra att gå på en hederlig adventsgudtjänst på söndag som att gå på Allmänna sångens julgala på lördag? Ja, eller hur. Tänkte att jag inte ville, men nu ska våra vänner hit på te och sen ska de allihop på julgala, och nu är jag sugen på att lämna bebisen med fadern och till exempel gå på konsert.... Fan. 

söndag 24 november 2013

Inte illa.

Fin helg. Tog med bebisen på körhelg, fast vi åkte hem på kvällen. Hon sov medan vi sjöng och var glad och charmig resten av tiden, i princip. 

Idag gick barnet och fadern promenad i solskenet och jag kom en bra bit på mitt amningspm. Och målade tånaglarna och drack te och var Ensam Hemma. 

Därefter restlunch på rödbetssoppa och nachos och ett besök hos Sanna.

Bebisen är snorig och dan och sover sisådär om nätterna, men äsch, det varar inte för alltid.

Och det är minusgrader och frost nu, äntligen!

fredag 22 november 2013

Det kommer bli en lång december i år.

Våra grannar lyssnar på julmusik. Högt. De allra bögigaste versionerna.

Har de verkligen inget bättre för sig en fredagskväll?

Och man får inte gå och klaga så här vid halv tio heller, väl? "Det är en rimlig tid, men er smak suger hästpung."

Nähä. 

torsdag 21 november 2013

Hej min matblogg

Jag har visst ett tema, verkar det som.

Idag tar vi två bra tips för vegetariska biffar, som gjort att jag inte längre står och håller tummarna innan jag lägger smeten i stekpannan. Nu för tiden håller de ihop! Den kvarvarande utmaningen är att få till en god smak, där är jag inte lika hundraprocentig - men oftast, ändå. Nåja, till tipsen:

1. Havregryn. Min mamma brukade ha havregryn i sina köttbullar, och mammor har inte fel. Ett ägg + havregryn + lite vatten, kanske en halv deciliter. Låt havregrynen svälla. Blanda i bönor/kikärter, mixa, krydda, stek.

2. Tofubiff. Inspiration från en kommentar till Onekligens tofuinlägg. Mosa tofu, blanda med ganska mycket vetemjöl, krydda VILT (tofu smakar ju rätt lite i sig), stek.

Vegetarisk biff är perfekt för bebisen: plockbart och med lite järn och protein. Och som vuxen kan man äta dem med potatisgratäng, potatisklyftor, bulgur eller något annat trevligt.

Och just det, ett lokalt Uppsala-tips. Den kinesiska affären i hörnet av Sturegatan och Skolgatan har billig och bra och ekologisk och svenskproducerad tofu: 22 kr för 400 g. Och eftersom tofu håller superlänge om man inte öppnar den kan man bunkra, om man vill.

onsdag 20 november 2013

Apropå barnmatsreklamen, igen

så blir jag frusterad över vad som står om ekologiskt.

"Välj gärna ekologiska råvaror när du lagar barnmaten själv. De innehåller, liksom barnmatsråvaror, lägre halter av oönskade ämnen." skriver Semper i anslutning till sina barnmatsrecept. I sexmånadersreklamen från Nestlé berättades det att även om maten inte är ekologisk, så innehåller den inga kemikalier och är dessutom producerad i Norden.

Ja, för den enda anledningen att köpa ekologiskt är att just MIN unge inte ska få i sig några kemikalier.
Skit i växterna jämte potatisåkern, skit i att barnet vars pappa jobbar på bananplantagen inte får några syskon, skit i att hönan som värper äggen inte får se solen. Barnmaten är lika giftfri!

Yrkesskadad

Diagnosticerar folk på nätet. Tänker "fan vad det där låter som MS". Eller "nej, med metastaserad pankreascancer handlar det inte om år". 

Det kommenterar man ju inte. Man har väl lite folkvett. (Och har dessutom inte hela bilden och kan mycket väl ha fel). 

Men aj. 

tisdag 19 november 2013

Kostråd?

Idag har mitt barn smakat både spenatlasagne och rödbetssoppa. Jahapp. Hänvisar till Doktor Cecilias inlägg om matintroduktion. Och just det, lite salt var det i hummusen på riskakan också.


Vill i övrigt tillägga att jag bokat biljett till Småland och tagit ett litet tag i jobbsökeriet. (Och svarat 80 på frågan 80/100? och hoppas hoppas att det kan bli så.) Lätt ryggdunk.

måndag 18 november 2013

Mjölk, havre, mjölk!

Det här var väl sjaskigt:


Det är innehållsförteckningen på Sempers "Plommongröt med katrinplommon, päron, fullkorn och fiber". Jag fick en provpåse idag med posten, eftersom Estrid närmar sig sin 8månadersdag. Två portioner gröt och en broschyr om att det är dags för bitar (och där vill jag hänvisa till den här päronätaren igen).

Estrid har inte fått något från sexmånaders-reklamen, för varken barngröt eller välling är särskilt lätt att äta med fingrarna, och jag kan inte påstå att jag blir sugen på att ge henne det här heller. Ingredienslistan i sig är ganska maffig och innehåller bland annat palmolja.

Men det fulaste är hur de har fetat de "naturliga" ingredienserna. Skummjölkspulver blir skummjölkspulver, precis som avsaltat vasslepulver (från mjölk). Vad är syftet med det om inte att luras? Jag kan inte komma på någon hederlig förklaring.

Kära november.

Jag ser på Instagram och läser i bloggar om folk som tjuvstartar med julen, eller som säger sig inte ens tjuvstarta, bara börja lite tidigare för att hinna med tillräckligt mycket lussebullar/adventsstjärnor/glögg. Och det kan man ju få göra. Jag är inte jultaliban.

Men för mig känns det främmande. Det är en fin tid nu. En inget-särskilt-tid. Inga högtider, inga krav, inga särskilda förväntningar. Novembergrått nog för att man ska kunna ta bebisens förmiddagstupplur i sängen ganska många dagar. Förvånansvärt mycket sol. Svenska äpplen och satsumas och vilka bakverk man vill.

Jag tycker så mycket om den känsla av tid som föräldraledigheten ger mig. Och så tycker jag mycket om att jag kan gå ut i dagsljus alla dagar.

lördag 16 november 2013

Om bröstmjölksersättning.

Läste en  kommentar på en blogg om att amning inte har några fördelar efter de första tre-fyra dagarna, och kunde inte hålla mig:


Men det är faktiskt inte sant, att amning bara påverkar de första dagarna. Det finns väldigt välunderbyggda fördelar med bröstmjölk gentemot bröstmjölksersättning. Bebisen får mindre risk för plötslig spädbarnsdöd, diarré, öroninflammationer, och förstoppning. På lång sikt får barnet minskad risk för övervikt.  
Dessutom minskar amning risken för bröstcancer hos kvinnan.
(Det finns däremot inte belägg för att amning minskar risken för astma/allergi, något som tidigare hävdats.)
Detta betyder inte att amning är bättre än flaskmatning i alla lägen. Om man har riktigt besvärliga amningskomplikationer (bröstböld, mjölkstockning etc), om man på något annat vis vantrivs med amningen, om man faktiskt bara inte vill - då kan det förstås vara det bättre valet att flaskmata. Det viktigaste är ju att man mår bra och kan trivas med sin unge!
Fördelarna med bröstmjölk över ersättning är statistiskt signifikanta, men de är på gruppnivå. För den enskilda individen är skillnaderna små. Man kan amma sin bebis som ändå blir ett öronbarn, med massor av öroninflammationer, och man kan flaskmata sin bebis som ändå aldrig får en enda öroninflammation.
Men man ska kunna göra ett informerat val – veta att det finns fördelar med bröstmjölken och väga dem mot de nackdelar man upplever. Och när man bestämt sig, så ska ingen ifrågasätta en, det är bara ohyfsat.
Och en ammande mamma är på intet sätt en bättre mamma än en flaskmatande mamma. (Liksom en flaskmatande pappa inte är en bättre pappa än en pappa till ett ammat barn. Förstås.)


Det här är tankar som jag funderat på ett tag, och som det var bra att jag fick en spark i arslet för att skriva ner. Det kom nämligen upp på en föreläsning på amningskursen också, att det var så mycket prat om bröstmjölkens fördelar och att det skulle vara jobbigt för mammor som inte ammade.

Och då tänker jag att det beror väl på sammanhanget. För om man inte ens på en amningsföreläsning kan få prata om bröstmjölkens fördelar, när ska man då få prata om det? Och det är i sig inte ett värdeladdat faktum. Bröstmjölk är bättre än bröstmjölksersättning. Kvinnor gör bättre mjölk åt spädbarn än vad kossor gör, även om man bearbetar och berikar och grejar intensivt med komjölken. Evolutionen har gjort ett bättre jobb än Nestlé (och den har  haft med tid på sig).

Ersättning är ett fullgott alternativ, men jag är trött på att höra och läsa att det är ett likvärdigt alternativ. Det är det inte. Däremot är en flaskmatande mamma en likvärdig mamma. (Och till henne behöver man inte predika om bröstmjölkens fullkomlighet, förstås.)

Kan det inte bara räcka så?

fredag 15 november 2013

Två saker:

1. En glassmaskin kan låta som en helt onödig kökspryl som bara tar upp plats. Det var vad jag trodde. Men nej, det är magiskt. Vi använder den ungefär en gång i veckan, och köper i princip inte glass längre. Det blir inte särdeles billigt om man har ekoägg och ekogrädde, men det blir en föredömligt kort ingredienslista: grädde, ägg, socker, smaksättning. Och gott blir det.

2. Saffransglass. Så bra som man tänker sig. Och det är ju inte ens tjuvstart på julen, saffran kan man äta året runt...

tisdag 12 november 2013

Päron.


Det här barnet ska kunna börja äta barnmat med mjuka bitar i om sådär 2 veckor (då blir hon åtta månader). Idag åt hon säkert halva päronet. Hon har en tand, som är på väg ut i underkäken. Det går bra ändå, med gommen. 

måndag 11 november 2013

Sen sist.

Åh.

Har tappat rytmen med det här skrivandet.

Nu är det i alla fall en vanlig mammaledighetsvecka igen, så vi får väl se. Just nu sover barnet och mannen. Jag väntar på att när som helst få höra barnet, men ta i trä, stilla ännu.

Amningskursen? Måste komma igång med att skriva det där PM:et, och göra en powerpoint. Leker med tanken att inte, jag behöver ju inte poängen, men vad fanken. Så mycket jobb är det inte. Egentligen.

Skrivarkursen? Var fint. Ett så snällt sammanhang. Att man kan få vara en skrivande människa fast det är få tecken som kommer ur tangentbordet. Och vi har ett nytt datum till våren.

Att vara från barnet? Både och, förstås. Funkade bättre för Kristoffer (och kanske Estrid) än förra gången. Och vi lyckades också göra en familjeutflykt till Stockholm, med vegobuffé och allt.

Stickningen? Har stickat en snygg mössa där det blott fattas en knapp, och så något nästan klart som nog får bli julklappar. Jobbar nu på en vit kofta till Estrid.

Vad jag borde gjort den här stunden vid datorn (i stället för att surfa tygblöjor och lite bloggar och annat grums):
- skrivit CV
- mailat mina referenser
- bokat julbiljetter
- skrivit amnings-pm
alternativ:
- gått och lagt mig i bättre tid.
- yogat

torsdag 7 november 2013

Hänt.

Estrid håller på att få sin första tand. Jag kände den när hon gnagde på min hand i tisdags, när vi var på öppna förskolan, och den hörs när hon biter i saker. Den är dock svår att se så här långt.

Igår var vi på Baby och Barnlab på psykologiska institutionen, och Estrid tittade på bilder på en skärm medan hennes pupillreaktioner och ögonrörelser mättes. Jag vet inte om Estrid eller jag hade roligast, plus att ungen tjänade in ett presentkort på Akademibokhandeln. (Som jag ska använda till att köpa henne en alldeles onödig pekbok, fast hon har så många, så får både hon och jag glädje av presentkortet också....)

Idag har Estrid hängt med sin pappa, och jag har varit på amningskursen. Jag har stickat nästan en hel vante, och känt mig rätt med i matchen. Har man som jag plöjt en god del av Sagogrynets blogg och Amningsbloggen under, ehm, sin amning, och så dessutom gått den förträffliga amningskursen för blivande föräldrar som Amningshjälpen anordnat, och för den delen okynnesläst "Amning i vardagen" av Marit Olanders, så kanske det inte kommer så mycket förvånande nyheter... men ibland är det ju skönt att vara i ett Mycket Amningsvänligt sammanhang.

Det var också häftigt att vara iväg och sakna henne. Även med en snabb utryckning av mjölkexpressen på lunchen, så var det ändå sex veckor sen jag var ifrån henne så här länge. Glädjen i att se min lilla viftande unge där hon satt och fick d-droppar av sin far, det var fint.

Jag tänker mig relationen med mitt barn som en handknuten matta. Det tar tid, och det går ytterst gradvis, men sen blir det vackert. Och starkt. 

söndag 3 november 2013

Till slut, Centralbadet.

Idag har jag, för första gången på sådär 8 månader, varit och simmat. Inga bebisar närvarade. Jag simmade min vanliga kilometer på en halvtimme, och fick kommentaren "och inte ens andfådd!" av en man jag simmade om, vilket var upplyftande för egot. Sedan bastade jag ångbastu, badade i den varma poolen och bastade vanlig bastu.

Det var helt fantastiskt skönt.

Om någon skulle sagt till mig i mars att vet du, det kommer att dröja åtta månader innan du ens tar dig iväg och simmar på egen hand, så hade jag petat på gravidmagen och tänkt "det är för sent att ångra sig, fan". Och även om någon i slutet av maj, då jag ville prova flaskmata bebisen och rymma till just simhallen, sagt "det blir inte av förrän i november",  hade jag skrikit "NEEEJ!" (åtminstone inombords).

Men sedan. Så blev det sommar, och vi var allihop, jag och Kristoffer och Estrid, mestadels. Och sen blev det så att när Kristoffer tentapluggat klart för sina omtentor i augusti, då ville jag ju umgås med honom och bebisen, inte kasta på honom bebisen och springa åt andra hållet. Och sen var vi i Turkiet. Och sen vips var hon ett halvår. Och mitterminstentorna närmade sig. Och... ja, sen blev det ju så att jag visst har varit på kurs, och gått någon liten vända på stan, och badat ganska mycket skumbad, medan bebisen varit med sin far. Men ganska ofta har det varit så när Kristoffer väl kommit hem och jag har sagt "nu får du ha henne så ska jag slösurfa", så har jag suttit där i några minuter och haft den där egentiden, och sen vips har jag hört dem skratta och inte kunnat hålla mig och gått till dem, och så har vi gullat bebis tillsammans, Kristoffer och jag.

Jag har inte saknat besök i simhallen eller i yogashalan eller att gå och fika utan medhavd bebis alls så mycket som jag trodde att jag skulle göra. Nästan inte alls. Det är ganska häftigt. Jag antar jag underskattade hur förälskad man kan bli i sin bebis, eller äsch, jag trodde inte att jag skulle bli det. Men det blev jag.

Å andra sidan ägnade jag inte henne så många tankar medan jag räknade längder, eller svettades ånga, eller gräddade mig som en annan kanelbulle i torrbastun. Det var först när jag klädde på mig i omklädningsrummet som jag tänkte "hoppas allt gått bra". Det hade det förstås.

Så jag måste nog gå och simma igen. Snarare än 8 månader. Men i veckan laddar jag för promenad med sällskap, premiär på Öppna förskolan, amningskursens andra träff och så skrivträff i Stockholm på lördagen, så då är jag väldigt väldigt upptagen. I alla fall i föräldraledighetssammanhang...

tisdag 29 oktober 2013

Leksakstankar

Svenska barn mellan 3 och 5 år har i snitt mer än 500 leksaker.

Estrid är uppe i drygt 20. Jag tycker att det är mycket för en 7månaders, ändå. Även om jag själv bara köpt babygymmet, och lånat med två skallror från leksakslådan i Åshuvud. Allt annat är presenter. Fina presenter, för den delen, träskallra och liten liten tamburin och ekologisk tuggapa och Brio-clown och mjukisbäver och... ja, ni förstår.

Jag har läst om "Vill ha mer" av Katarina Bjärvall, och hon skriver om att det viktigaste som påverkar hur barnet ser på konsumtion är hur man själv beter sig, och så raljerar hon lite om medelklassen som klär på sina barn endast begagnat och själva köper märkeskläder på NKs rea. Och ungens begagnade ska gärna vara märken som ser nästan nya ut, ändå. Annars pratar hon mycket om hur vi ska slänga ut tv:n och umgås istället.

Vi klär vår unge i nästan uteslutande begagnat. Och ja, vi har köpt en begagnad POP-overall till henne, i någon förhoppning om kvalité. Själv klär jag mig i reakjolar och Åhlens ekologiska baslinnen och en del loppis, ja, kanske en tredjedel? Kristoffer har loppisjeans och kavajer men tshirts från Threadless. Vårt hem är inrett med Ikea, begagnad Ikea och loppis. (Jag har aldrig köpt en möbel ny på något annat ställe än Ikea, slår det mig). Våra köksskåp är fulla av loppis - och Pasabahce, som för övrigt är ett av mina bästa Istanbultips.

Ingen tv i det här hemmet, men det går ju bra att sitta framför varsin dator om kvällarna istället... Är inte riktigt sant men ja, det är den vana jag helst skulle ändra. Men det är lite som med en ätstörning; man måste ju äta. Man måste inte ha internet, förstås, men det är ju onekligen praktiskt med mail och att boka tågresor och att handla på Blocket och lite bloggar kan man ju läsa och Facebook är ett sätt att ha lite koll på gamla bekanta och all information man söker på nätet och att betala räkningar och att låna om biblioteksböckerna och... Sen där någonstans vill jag dra gränsen. Men det går sådär.

Hur som, barn och deras 500 leksaker. Jag är så jäkla nöjd med att Kristoffer och jag kan bestämma Estrids önskelista i år, och så fasar jag för hur det kommer bli sen. Jag tror att insikten att mitt barn inte nödvändigtvis kommer dela mina värderingar har drabbat mig. Och medan jag törs lita ganska mycket på att hon inte ska bli Sverigedemokrat, så vet jag inte med konsumtionen.

Estrids önskelista:
- Träklossar
- Böcker
- Kanske en bultbräda (även om hon bara är 9 månader till jul - lite att växa i)

Min önskelista
- Någon bok (kanske Munro, som jag inte läst)
- Något nystan ohemult dyrt garn/ dito stickor
- Ätbara presenter

Vi får se hur det faller ut. Jag kanske står där med något rosa plastigt och känner att barnet ska väl ha någon julklapp från oss. Men inte som det känns nu.
.

söndag 27 oktober 2013

Sju månader



Dagens bebis! Sitter nästan stadigt. När hon sitter på sängen törs jag lämna henne, på hårdare underlag håller jag mig helst i närheten. Men ändå! Det är senaste veckan som det lossnat.

Dessutom kan hon stå en liten stund på egen hand och hålla sig i badkaret. (Och gnaga på kanten.) Och så går hon allt stadigare, det blir mindre tyngd i ens händer. Jag tittade på en video från 5 månader nyss, och skillnaden! Ska ta lite mer filmklipp, det är kul att ha.
Hon försöker ta saker när hon går/står också, släpper ena handen, och ibland (när hon inte förstår bättre) står hon rätt stadigt ändå.


Mat är kul! En bra måltid innebär dock att sisådär 1/3 hamnar i magen. (Eftersom jag är en kvinna utan skrupler äter jag upp det mesta av resterna. Minskat matsvinn. Och jag kan inte för mitt liv förmå mig att tycka att äppelklyftan är äcklig bara för att min dotter gnagt av halva....)
Det mesta går hem, utom den där plockbara gröten jag försökt göra. (Och ja, den var äcklig.) Skalar jag en satsumas blir Estrid alldeles till sig och sträcker sig och gnyr, det är bra gulligt. (Jag drar av det mesta av skinnet innan hon får klyftorna.)
Och vatten är roligt, att dricka ur mitt glas.


En del av nöjet med mat är samvaron också. När pappa vinkar från andra sidan köksbordet, då är det fest!

Nästa matsteg är kanske att ge henne lite kladdigare saker. Jag bävar. Men kan också konstatera att både gurka och äpple är betydligt mindre kladdigt än majskrok. Plus att gurka ger ifrån sig det allra sötaste gnisslande ljud mot hennes tandkött.

Vilket leder vidare till tänder. Status: 0. Ingen brådska om du frågar mig. Mest dricker hon ju mjölk fortfarande, och jag är övertygad om att det går att fortsätta amma en bebis med tänder också, men ingen brådska, inte.




Vår utflykt den här månaden var Värnamo, där vi träffade familj och levde rullan. Jag fick 30årspresenter och Estrid gungade, gick med gåvagn, blev lite rädd för sina kusiner (annan ljudvolym på barnen än på de här vuxna) och åt majskrokar. Barnet var också ganska nöjd i bilen, ta i trä, men vi provade inga långa sträckor.

Annars har vi varit hemma och det har varit mycket skönt. Träffat lite folk, promenerat, fikat, men mest i maklig takt. Estrid är inte en unge som kräver mycket stimuli, hon är rätt nöjd med att ligga på golvet och tugga på köksmattans fransar. Det är lite spännande med andra barn, men det går inte att påstå att det är något behov än.


Som varje månadssammanfattning skriver jag också: världens enklaste, goaste unge; utom sömnen. Gungas just i skrivande stund i sjalen av sin far. Vi är inne i någon sorts rytm med två tupplurar om dagen, en på förmiddagen och en på eftermiddagen, och lite oftare än jag vill innebär det två promenader om dagen, på minst en timme styck. Ibland somnar hon i sängen, så att hennes lata mamma kan ligga och läsa, och det är skönt.
Nätterna är sig lika: hon sover mest, vaknar och äter kanske varannan timme, somnar om snabbt nästan jämt. Det stör mig inte så mycket (även om jag just idag lekt med tanken på En Hel Natts Sömn och suktat lite). Jag sover gott däremellan. Och de dagar Kristoffer går upp när hon vaknar vid sex-sju, då somnar jag om och det är ljuvligt. 

 Estrids favoritsaker: gå, stå, bli pussad. Och bebisen i spegeln, och att vara upp och ner. Och människor, alla människor, inte ett spår av främlingsrädsla så här långt. 

Estrid gillar inte: att vakna och upptäcka att hon är ensam. När man går ut ur rummet (om hon inte är superglad, för då bryr hon sig inte). 

Just nu är vi i en rätt fin rytm, min unge och jag, och det är ett sånt fantastiskt privilegium att få vara hemma och skrota med henne. Det är det bästa av två världar: jag har nästan inga prestationskrav på mig själv, och ändå har jag varje dag åstadkommit något i och med att jag tagit hand om henne. Under den här föräldraledigheten blir det inga romaner skrivna, eller karriärsprång tagna, eller något sådant. Det är jag och Estrid och vi äter satsumas och läser pekböcker och sjunger "Hon är den gulliga bebisen" och har det så bra så bra. (Nästan jämt.)

lördag 26 oktober 2013

Skärpning, förresten.

Kristoffer är i Västergötland och reciterar ur Predikaren iförd frack. (Ja, på riktigt, en manskörsgrej) (Eller så är jag jävligt lättlurad.)

Jag är alltså ensam med barnet den här helgen, eller ja, till sådär klockan sex imorgon kväll.

Och nu sover hon. Och vad gör jag? Surfar på hippiebloggar som jag retar mig på, på "lägga fyramånadersbebisen i eget sovrum"-bloggar som jag retar mig på, surfar på bärsjalar på blocket (nej, du behöver inte en till, inte bara för att den är billig, inte om du tycker att den är lite ful).

Skärpning med tiden, kvinna. Ja, jag äter godis och satsumas och stickar lite också, det är bra. Mer sånt. Kanske stänga av datorn och yoga lite? Diska? Läsa?

Och apropå läsa. Jag ska sluta låna böcker om föräldraskap. Herregud, jag tillbringar hela tiden med min unge, jag kan väl tänka på annat också? Sluta måla in mig i ett hörn även tankemässigt. Sluta läsa så jävla mycket om amning. Och om bebisliv överhuvudtaget. Har just nu TRETTON, 13, böcker, halva jävla Dofahyllan, hemma. "Att flaskmata", "Lyhört föräldraskap", "I huvudet på din bebis", "Att amma", "Somna utan gråt" et cetera. Vissa lånar jag bara för att grumsa över att det står fel i dem. Hur jävla konstruktivt är det, liksom.

Okej, min boktipslista:
"Att föda" av Gudrun Abascal: mkt bra bok om förlossning
"Amning i vardagen" av Marit Olanders: mkt bra bok om amning
"Baby led weaning" av Gill Rapley: bra och grundligt om BLW
"Somna utan gråt" av Elizabeth Pantley : snälla sömnhjälpmedel.

Och sen räcker det. Man behöver inte läsa mer. Faktiskt. Och när man läst Uppdrag Mamma, Uppdrag Pappa, Uppdrag Familj, Pappologi. En mammas överlevnadsguide och andra böcker som får en att inse att även dumma människor fortplantar sig, så ska man sluta.

STOPP.

Jahapp, välkommen till min hjärna ikväll. Tips om andra saker att läsa på nätet och, ännu hellre, några bra romaner, mottages med allra största tacksamhet.

Kanske dags att jag börjar vika mig en foliehatt också.

Apropå föregående inlägg:

när jag väl hamnar i en blogg eller ett forum där folk tycker som jag, om amning och samsovning och BLW och tygblöjor och hela baletten -

så kommer också vaccinationsmotstånd, skepticism mot alla sorters diagnoser och andra galenskaper.

Ehm, ja.


Jag tror fortfarande på  naturvetenskapen, om ni undrade. Hästarna är hemma. Jag lovar. Och alla mina hippietendenser är så här långt förenliga med vetenskap och beprövad erfarenhet.


Men vetefan var man hör hemma, säg.

tisdag 22 oktober 2013

Vika av.

Igår träffade jag min mammagrupp från mödravården, och idag min BVC-grupp, och ja.

Man sitter ju i sin egen lilla bubbla, gör man. Jag har inte så många vänner med barn, jag och Kristoffer är nästan först i umgängeskretsen. Jag läser en del på nätet, lite bloggar och forum, men då är det ju folk jag valt att följa. (Ibland, men ganska sällan, är det Familjeliv, men jag intalar mig att det är de mest korkade procenten av den svenska befolkningen som hänger där.)

Men jag hade väl inte riktigt fattat hur annorlunda vissa beslut i vårt föräldraskap är.

Först kommer jag där med bärsjalen (för hon sov ju inte i vagnen och så är man ju så smidig jämförelsevis: trappor, trånga fik, nemas problemas!).
Sen pratas det om hur roligt det är att köpa kläder till barnen. (Jag har köpt två klänningar och ett par strumpor till Estrid i affär. Sen hon föddes.)
Sen pratas det om att det går fint att ha vita kläder till barnen, fläckarna försvinner med Vanish. (Vitt är en värdelös färg till barn? Särskilt nu när de äter?)
Sen pratas det om att sluta nattamma. (Hänvisar här till ett jättefint inlägg av Sagogrynet (superduperbra blogg om amning!).)
Och att amningen nog inte håller till barnet är 9 månader, för hon äter så mycket annat och det blir inte mycket amning av.
Eller att man slutat amma helt och det är så skönt. (Vad hände med långsam matintroduktion, försiktig glutenintroduktion, amning till 1 års ålder? Jag tänkte att det skulle kännas normalt att amma åtminstone första året, att det är om vi fortsätter längre som vi börjar avvika - men det kändes redan lite udda att säga att vi ammar på, fritt, och att det känns toppen.)
Och så pratas det om att spara bebisens kläder, ska man det? Kommer det att vara lika roligt att handla till nästa barn? Och om det är en flicka, kan hon ha den här marinblå tröjan utan tryck då? (Nej, sälj av allt  så kan jag köpa nästan nya kläder men där kemikalierna är urtvättade för 10 kronor styck...Och mitt stackars barn i turkosa byxor, hur ska det gå för henne? Blir hon könsförvirrad?)
Och så pratas det om rädslan att bebisen ska sätta det hemgjorda potatismoset i halsen. (Och min bebis hulkar nästan varje mattillfälle när gurkan kommer för långt bak, men hon reder ju upp det själv och trycker in gurkan långt igen.)
Och så illustreras det hur mycket bebisen gillar appen "Babblarna". (Jag som försöker hålla telefonen borta från Estrid så mycket det går, och helst inte använda den när hon ser.)
Barnets far ska förresten vara hemma två månader på sommaren, för han kan inte vara borta från jobbet. Eller så vill han inte. Eller så har han eget företag. (Och jag skäms lite för att jag ska vara hemma ett år, för då verkar det som att jag också tar lejonparten av föräldraledigheten. Men så här långt har vi varit hemma 2,5 månad tillsammans, och vi tänker nu att Kristoffer är hemma åtminstone ett halvår, upp till ett år, beroende på när vi tror att Estrid är redo för dagis.)

Ja jävlar.

Sen enas vi också om olika saker; att folk som inte köper ekologiska bananer är knepiga - de är ju bara några kronor dyrare, till exempel. Eller att det kommer bli skönt att ha en unge som inte tagit napp när det börjar bli dags för nappsugarna att sluta.

Men ändå. Och då har jag dessutom inte ens nämnt att vi använder tygblöjor. Eller att jag är sugen på babytecken. Eller att jag inte tror att jag vill sluta amma vid 1 år heller.



Hej, jag är en  konstigare mamma än jag trodde.

Eller äsch, jag är en mer avvikande mamma än jag trodde.

Och alla vill vi våra barn så väl och gör det vi tror är det bästa för dem. Och många vägar bär till Rom.

måndag 21 oktober 2013

Gladblogg

Idag har jag och barnet varit ute i solen i drygt tre timmar. Hon har ätit palsternacka och broccoli, och övat på att åla. Jag har köpt getmesost och den är så himla god. Kristoffer har lagat kvällsmat och bakat bröd.

Nu sover de, Kristoffer och Estrid, och här sitter jag, för mig själv en stund. Ska strax krypa ner. Eller nu, förresten.

söndag 20 oktober 2013

Människors dumhet (eller: sådan är kapitalismen).

Jag hittade den här i mataffären, när jag gick förbi barnmatshyllan av nyfikenhet.

100% mosad banan, inget annat, står det stolt på baksidan. Och det är ju fint att den är ekologisk, men vad fan. Vad sägs om att köpa en ekologisk banan, ta med en tesked, och mosa på plats? Just banan är ju väldigt portabel. Och lättmosad.

Plus att skiten kostar 180 kronor kilot. Skojar inte.

Kombinera sen ovanstående med barnkläder för flera hundralappar/plagg (utan att ens vara ekologiskt), en barnvagn med sufflett i årets färg och så "nej men vi har inte råd med att han är föräldraledig".

Argh.

Och argh 2: det finns ingen anledning att klämma i ungen en färdigmosad banan vid 4 månaders ålder. Ingen. Bebisen behöver bara bröstmjölk/ersättning. Det är allt vad dess tarmar är anpassade för. Talet om "smakfönster" mellan 4-6 månader är rent hittepå av barnmatsföretaget Semper. Den rådandende rekommendationen att max ge ungen en kryddmåttsstor "smaksensation" har inget belägg heller, men om man nu ska envisas så är det bra mycket slugare att ta det kryddmåttet från en vanlig (ekologisk!) banan och äta resten själv. Eller så slurpar man upp resten av den mosade bananen ur påsen själv... 

lördag 19 oktober 2013

Bebiskläder (ja, en öppen dörr)

Har just nu lagt bud på väldigt många byxor i storlek 74 på Tradera (lite bodies har vi, men inga byxor). Nästan samtliga återfinns i kategorin "pojk". Eftersom de inte är vita (sjukt opraktiskt?) eller rosa (helst cerise) är de alltså "pojk". Utom ett par gula i kategorin "unisex", och jag vet inte om det är bra eller dåligt att den kategorin finns över huvud taget? Bättre än inget, men egentligen tänker jag att 74 per definition är unisex, typ. Liten bebis, inte Pojke/Flicka.

Och också: varför finns det så satans mycket jeans till bebisar? När man mest ligger nästan jämt, hur skönt kan det vara i ett par jeans? Och när man väl ålar eller kryper, då är det ändå bara hindrande?
(Dessutom, för min del: jag har börjat undvika mina jeanskjolar eftersom de är obekväma(re än de andra) under selen/sjalen. Klart att hon som är i den inte ska behöva ha hårda/skaviga saker.)

Tänker ha den här ungen i grön plysch tills hon börjar fråga efter annat.

onsdag 16 oktober 2013

Saker min dotter har ätit:

• bröd
• hallon
• gurka
• riskaka
• majskrok
• morot
• potatis
• äpple 
• broccoli 
• banan
• linsbiff
• havregrynsgröt 
• satsumas
• smörgåsrån
• pasta 


Älska BLW. Hon är fullt upptagen och nöjd medan Kristoffer och jag äter i lugn och ro. Hon slutar när hon vill, och det är inget lirkande. Och så är hon så söt när hon trycker in broccoli  i hela munnen. 


måndag 14 oktober 2013

Integritet shmintegritet

Ok, detta är min erfarenhet av napptillvänjning med tre bebisar: ni måste vara brutala och hålla emot så att hen inte kan spotta ut utan måste suga. I ca. tre-fyra veckor, sedan är det fixat. (Man kan inte låta barnen välja om dom vill börja med napp eller inte, där går liksom gränsen för hur mycket de små liven ska få styra och ställa.)

Hittade den här kommentaren nyss och fick lite ont i magen. Ja, det är en bebis, och ja, man bestämmer som förälder, men går gränsen verkligen vid att ungen minsann inte ska få bestämma vad den ska ha i sin mun?

(Estrid har inte napp, och vi har inte försökt så ivrigt heller. Men det kan man ju få göra; försöka och försöka igen och lirka lite och så vidare. Det har jag full förståelse för, det är inte det jag vänder mig mot.)

lördag 12 oktober 2013

Idag

Klarblå himmel, varm choklad till frukost, höstfärgerna, loppisfyndad lära-gå-vagn (och lite bebiskläder), raggmunkslunch, hemgjord citronglass, snabbt ryggkläm, promenad och fika med vän, middag, bebisnattning. 

Här ligger jag och ammar, men ljuvligt ändå. 

Åter detta: det mesta som jag tycker om är ändock bebiskompatibelt. 

Och hon är så god och glad och skrattar och sover i sjalen och flirtar med folk och i en fin period. 

(Utom att hon vaknade massor i natt, håjaja, men hon gör sitt bästa, ju. Lilla livet. ) 


Höstbebis (i hemstickade strumpor). 

fredag 11 oktober 2013

Banan



Barnet som med bestämdhet ville ha banan när hon satt i mitt knä på tåget fick en egen idag. Är lite nöjd med  Calippometoden - kladdigt blir det ju ändå, men lite mindre. Och lite hamnar i magen, allt!


torsdag 10 oktober 2013

Dagboksanteckning

Hemma. Hos någon som ligger sked och bär bebis och skrattar åt mina skämt och köper morötter åt mig. Hos någon som köpt nya påslakan och borrat upp en hylla i köket och loppisfyndat fina saker.

Och barnet skrattar, och ålar lite smått nu.

Och idag har jag tvättat och hämtat paket och handlat och betalat ett par räkningar och känt mig effektiv av detta lilla. Bra så.
 

tisdag 8 oktober 2013

Nej men om man skulle spara lite på kvinnosjukvård?

Amningsmottagningen i Lund stängs, och man hänvisar till Malmö. 

"Det är ju inget större avstånd" säger den ansvarige. "Och det är inte så många gånger i livet man behöver en amningsmottagning". 

Gissa könet på den personen. Gissa om hen vet något om hur man kan må som nyförlöst. Gissa om hen kan ha haft mjölkstockning eller blödande bröstvårtor.

Det är fantastiskt att vara kvinna: att få bära, föda och amma barn. Är det därför man inte ska få garanterad plats på förlossningen eller hjälp med amningen? För att man inte ska få hybris eller glädjeslag? 

söndag 6 oktober 2013

Stickblogg!


Fäste nyss trådarna på socka nr 2. Lade upp till första förra fredagen, så 10 dagar. Ja, vad säger man - hade mer sticktid förr. Men annars nöjd! 


Loppisgarn för en femma på stickor 2. Kul med självrandande. 

Har också sytt i knappar på koftan jag stickat på sen juni. Bild kommer när jag provat på E.     

torsdag 3 oktober 2013

På väg till morfar

Bara en timme (och inga byten) kvar. Tågåkarbebisen grät en halvtimme innan Norrköping, men annars går det asbra. Heja oss!


onsdag 2 oktober 2013

Dagens tvätt

- 1 body + 1 blöjbyxa (blöjan läckte)
- 1 handduk + 1 badrumsmatta (olycka vid blöjbytet)
- 1 body + 1 par bebisbyxor + 1 linne +1 behå + 1 bärsjal (bebisen hostade så hon kräktes när jag skulle ta henne i sjalen) 

Och klockan är 12.00. 

Alltså tvättmaskin. Fantastisk uppfinning. 

tisdag 1 oktober 2013

Feber

Idag köpte Kristoffer en termometer. Estrid har sovit dåligt de senaste nätterna, och varit lite snuvig om dagarna. Kristoffer har sagt "hon känns varm" och jag har sagt "äsch då" ett par gånger (men hon har fått två Alvedon också, ändå). Idag har hon varit trött och vi har burit runt henne i bärsjal och sele, och under dagens andra promenad tyckte till och med jag att hon var lite varm. 

38,6. Hej, jag är årets mamma, som dragit runt min febriga unge på promenader och till tvättstugan och allt. Men till mitt försvar vill jag säga att hon är varm mot mig och att hon sovit fint där. 

Termometer  ja: egentligen spelar det ju ingen större roll. Lite varm men glad - skit i det, ingen åtgärd. Varm och besvärad  - paracetamol. Mycket varm och påverkad (snabbandad, dricker/kissar dåligt, dålig kontakt) - sjukvården. Siffran är ju strunt samma. Egentligen. 

Och hon är ju bara varm och trött, ungen. Ska sluta känna mig som Dålig Mamma. Bra att inte vara nojig, ju!

måndag 30 september 2013

Rapport

+
Huskuren med bröstmjölk som näsdroppar? Funkar! Undrar om det gäller vuxna med?

-
Det här med att jag var till tandläkaren idag och har början till karies (använd tandtråd!), tandsten och inflammerat tandkött - sådär kul. Men: att tandläkare dessutom ordinerade en bettskena för TRETUSENTVÅHUNDRA spänn? Raj raj.

(Jag kanske slår till på budgetvarianten: mjuk och mindre hållbar för endast 2200 pix. Raj.)

söndag 29 september 2013

Men en sak jag undrar över

När jag ändå ligger här och ammar: 

Hur har mina fellow småbarnsföräldrar sån koll på sina nätter? Med klockslag och allt?

"William vaknade vid ett, halv tre och kvart i fem, så jag är trött idag". 

Själv vet jag inte ens hur många gånger jag vaknat, än mindre när. Det är dimmigt. En bra natt definieras som att jag lyckats få barnet att somna om på en slurk mjölk varje gång plus att det inte känns som så många gånger. 

Lista på saker att blogga om

Bebisar och barn i Turkiet, kulturskilllnader och så
Min kurs i Amning och bröstmjölk 
Min egen amning, och Estrids ätande av riktig mat (gurka!)
Vårt kalas igår (med underrubriken Kalasmat)


Har ikväll dock haft bebisen tätt intill kroppen i sådär fyra timmar nu, med avbrott för snabbt toabesök och två ostmackor. Och barnafadern på kör. Nå ja.  

fredag 27 september 2013

Ett halvt år

Grattis Estrid på halvårsdagen! Sex månader; det är en vår och en sommar och en tidig äppelhöst sen jag födde dig. (Och ingen förlossningsberättelse har jag lyckats lägga ut än, slår det mig.)

Sen sist? Du är så söt och glad och god. Du älskar bebisen i spegeln, och när vi sjunger pussmelodin och attackerar dig, och när man hoppar jämfota framför dig. Du skrattar så fint. 

Motoriskt har det inte hänt något dramatiskt sen förra månaden. Du vänder dig oftare nu, men inte så att du rullar för transport. Du sitter stadigare men inte själv (och du gillar inte att sitta, för dig är det ett steg mot att stå och gå, och får du bara sitta kan du surna till). Att stå och gå är du stadigare på, men behöver rätt mycket stöd.

Nytt är att du börjat bli intresserad av mat, och du har fått lite grejer att plocka med. Som de hippies vi är tycker vi att det låter förnuftigt med BLW. Bästa maten så här långt är nog kokt morot. Men papper eller skeden till d-vitaminerna är nästan lika bra. 

Du sover fortfarande bara i sjal eller sele, eller om du ammas till sömns. Det är ditt svagaste kort, och det gör ju saker lite lurigare - men å andra sidan sover du på nätterna minus mat en fyra gånger. 

Den här månaden har du varit Idil ett tag (Estrid visade sig trots allt vara lite knepigt att uttala på turkiska). Du var glad och nyfiken och lindade alla runt dina små fingrar. Särskilt farfar. 

Imorgon har vi kalas: för oss 30-åringar, och för halvåringen. 

Ett halvt år. Tänk att vi var utan dig innan dess. Att vi kallade magen Kottan och det var du. Det naturligaste i världen; och ändå. 

Min fina unge. 


onsdag 25 september 2013

Imorgon

Och på fredag ska Estrid hänga med sin pappa. Jag ska gå kurs.

Detta känns: spännande och lite läskigt och lite stimulerande (vuxentid!). 

Det står 150 ml mjölk i kylen för nödlägen, och jag kommer hemom på lunchen. 

Kursen? Amning och bröstmjölk, 7,5hp. Haha, ja, på riktigt. Är pepp på detta! 

söndag 22 september 2013

Apropå att sjala barn

En bild på min trettioårspresent till mig själv:
 
(Obs, sjalen, ej mannen eller barnet på bilden.)

Girasol Reimu, 4,6 meter, egentligen helt vansinnigt dyr för en bit tyg köpt i andra hand - men jag blir alldeles glad av att se den.

/Hej från hon som nu har tre bärsjalar, en ergonomisk bärsele och en barnvagn utan bälte, lagad i chassit med silvertejp. 
 

Rapport.

Barnet sover. Ta i trä. Jag började amma trött pyjamasbebis vid 17.50. Vid 20.20 smög jag upp från det sovande barnet. Men nej, jag låg inte i 2½ timma och fick liggsår - jag ammade, hoppades på bebissömn, läste lite i min bok ("Sorgesång" av Siri Hustvedt), gick på toa, ammade, sjalade barnet, gungade runt i lägenheten, sjöng "Tula hem och tula vall" (går att sjunga många många gånger på raken), satt en stund, gungade vidare, satt ner vid datorn och tänkte blogga, smugglade ner vaket barn i sängen och ammade henne igen: till sömns. Och nu sover hon fortfarande i sin sälpyjamas.

Ikvll var en lite krångligare nattning än vanligt. Man kan säga att Estrid gillade Medelhavet, sin lilla plaskpool, sin farfar och farbror och babaanne Zel, och sin blå kylbara tuggleksak - men hon gillade ännu mer att komma hem. Allt blev lite lättare.

Ändå tänker jag rubba hennes värld igen om sådär två veckor och åka till Småland...

Men det är ju så fint, detta att andra människor gillar ens bebis. Även om de nu råkar vara släkt med henne. Då kan man ju inte med att sitta och tjuvhålla på henne hur som helst.
Och så är det ju detta att ha tid, också. Det var fint att vara i Istanbul och aldrig komma in till Sultanahmet eller Taksim men inte vara stressad för det, och att vara i Bodrum och bara hänga i Yahsi men inte känna att semesterdagarna rann en ur händerna.  Det är skönt att ta tåget till Småland för mer än en helg.
(Heltidslivet, tänker på det och är inte sugen, ska se hur vi ska göra, men inte än.)



Liverapport: barnet har nu sovit en halvtimme. Jag har ätit en chokladpralin här i soffan. Livet och glädjen! 

onsdag 18 september 2013

Trettio (!)

Det har varit en fin dag: sconesfrukost (med hemgjord clotted cream!), familjetupplur, blombud, utefika, avocadosushi, grattismeddelanden, överraskningskaka och så dessutom en supergullig bebis som fnissade åt sin jämfotahoppande mor.

Avslutar nu födelsedagen med att amma barn. Lyckligt lottad som har henne, min fantastiske fixarman och ja, mitt liv. 

fredag 13 september 2013

Merhaba

Hos bulduk. 

I Istanbul nu. Idag gick vi i köpcentrum och fick femtioelva "masalllah" (= vad man säger när man ser en söt bebis i Turkiet), pistageglass och färskpressad juice. Plus 9 hekto garn i naturmaterial för 200 pengar. 

Estrid charmar alla och får helt ohemult med presenter, mest guld och rosa kläder. Jag är solbränd igen. Medelhavet har vi lämnat för den här gången, men vi simmar i poolen och solen går ner över Marmara. 

Bebis på väg ut i Medelhavet

 Sjalpromenad i tjusig omgivning


Innergården här.  

onsdag 4 september 2013

Turkisk pepp

Imorgon bär det av. För att inte bara nagelbita inför 3 timmars flyg; saker att se fram emot i Turkiet:
- Estrids första träff med farfar och farbror och Zel
- bada i Medelhavet
- låta Estrid bada i Medelhavet 
- dricka färskpressad juice
- äta pistageglass
- sola
- låta släkt/Kristoffer underhålla barnet
- bada i poolen i Istanbul
- äta stor turkisk frukost
- köpa lite garn
- äta färska fikon

Låter inte så dumt, va?

Tänker inte oroa mig för flyget, för att amma i muslimskt land eller tröttheten i att jag fortfarande inte fattar mkt turkiska. Det löser sig. 

Ska tänka på fikon och hav. 



Brås på pappa

Nu sitter hon utan stöd! Inte hur länge som helst, men dryga minuten. 

Och så har hon börjat dissa babygymmet. Varför ligga där när man kan stå och gå? 
(Naturlig utveckling - men lite opraktiskt...)

Själv behövde jag dryga sex månader innan jag satt utan stöd, och tretton månader innan jag gick. Hon går ju förstås inte själv än, Estrid, långt därifrån, men i den här takten tror jag nog att hon gör som far sin och går innan året. 


Det här är det roligaste som finns!

måndag 2 september 2013

Gnyl

Jaha, men hur skulle det se ut om man var glad jämt? 

Toppar solpromenad med bebis på ryggen med huvudvärk, trötthet och svårsövt barn. Buhu.

Nåväl, mannen i mitt liv tog henne innan så jag fick bada badkar, och nu ska jag strax sova, och imorgon är en annan dag...

söndag 1 september 2013

Bemärkelsedag

Idag fyller mannen i mitt liv 30 år, och jag har fått överösa med presenter (en sjuåttanio stycken, fast av varierande kaliber) och avslöja alla mina hemlisar. Och göra födelsedagsfrukost! En liten missräkning i den senare var att Estrid lessnade lite för tidigt, och fick avlämnas skrikande hos födelsedagsbarnet medan jag raskt slog in de sista paketerna, gräddade amerikanska pannkakor, bryggde te och klickade lite grädde på det nybakade chokladmuffinet.

Vi har ägnat dagen åt att mala och brygga kaffe (han), massera lite rygg (jag) och gå en solpromenad till Botaniska (båda). Och så en baklängesmiddag som började med en överraskningsglasstårta och slutade med soppa med lyxbröd från Bondens marknad.

Nu sover barnet, Kristoffer sjunger i sin manliga kör och jag dricker blåbärste. Har nu lovat mig själv att bara köpa ekologiskt/rättvisemärkt te; det finns ju femtioelva sorter, det är inte så mycket dyrare och någon ordning får det vara. Utanför en fin kvällshimmel.

Och idag stod vi i Tropiska växthuset och tittade på Victorianäckrosens blomma och det vill jag alltid, alltid minnas. Blomman och de stora bladen och min man som bar vår dotter på magen i bärselen. Vi höll händer. Luften var fuktig av små vattendroppar. Jag hade min sista överraskning i ryggsäcken, mellan extrablöjor och leksaker, och var lite pirrig av den. Och vi hade aldrig sett Victorianäckrosen blomma innan; varken jag eller Kristoffer eller Estrid.

fredag 30 augusti 2013

Utsvävningar

Gick och fikade med nytentad Kristoffer idag. Citrontartelett på Günterska, och lite smultronglass. Bebisen var nyfiken och med lite mjölkmuta fick vi till och med påtår. 

Sen gick far och dotter hem och jag gick på stan. Själv. I minst en halvtimme. Och provade kläder. (Och tittade på barnsaker, men vad fan.) (Och köpte presenter till min karl, men vad fan 2)

Slutligen: efter en seg nattning somnade barnet helt vid kvart i nio, och sen åt jag lakritskonfekt i soffan och läste "Eld".

Lyx och glamour, kamrater! 


Fikasällskap

torsdag 29 augusti 2013

Måste komma igång med yogan igen:

Och få till det med huvudståendet. Älskar den här bilden!

(Via Babycenter, och där fanns en del festliga amningsbilder till. Eller först via Amningsbloggen.)

/Amningstalibanen

onsdag 28 augusti 2013

Präktig

Är mitt andra namn. Men jag blir så ledsen när jag går till Botaniska trädgården, en sån här ljuvlig sensommardag, och är nästan ensam där. Medan stan kryllar av folk. (Gissar jag, gjorde den igår när jag gick till biblioteket, brukar den göra).

Skulle vilja tänka kloka tankar om konsumtion, och skriva om det. Har en sån vända igen, där jag köpstoppsfunderar, och läser om det. ("Lyckliga i alla sina dagar" i Småland, "Köp inte den här boken" för någon vecka sen och så tuggar jag på med "Not buying it" i maklig takt - bra bok men styckena om mobilmastens vara eller icke känns helt inaktuella och trista).
Å andra sidan: det löser inget om jag inte konsumerar. Problemet är på en annan nivå. (Precis som diskussionen om kemikalier i barnsaker ("Den onda badankan", "Handla rätt för en giftfri barndom".)
Jag önskar att jag levde in en tid när kollektiva lösningar, solidaritet och möjligheten att rädda världen fanns, åtminstone i samtalet. Det är så uppgivet nu. Jag tycker att "Lyckliga i alla sina dagar" har en fantastisk poäng i att det faktiskt är mer realistiskt med minskad konsumtion än oändlig tillväxt, men att man inte kan säga det i diskussionen, för då är man "verklighetsfrånvänd".

Idéer för hur man gör något på ett bättre sätt än att själv försöka konsumera så vettigt som möjligt och gilla Steg 3 och Föräldravrålet på Facebook mottages med tacksamhet.

Avslutningsvis dagens bebisnytt:
Barnet sov 1½ timme i sjalen idag, under promenaden som började med en häger i dammen bakom Ekeby bruk och avslutades i Botan. Annars var dagens händelse vaccination och läkarundersökning på BVC, och Estrid var god och glad ända till sprutorna. Och ligger mitt på viktkurvan och väldigt nära mitten på både längd och huvudomfång.