lördag 9 augusti 2014

16 månader

(Sent, men för min skull.)

Den 27 juli var vi i Göteborg, och gick på kusindop. Estrid tittade på sina större kusiner och gillade sången och åmade sig bara lite. Dock inte lika skötsam som dopbarnet, som tittade, log och somnade (i den ordningen).

Jag vet inte om det är all den sociala stimulansen hon fått den här semestern, eller bara ändå, men nu lossnar språket. Nu kommer det nya ord nästan dagligen, och jag börjat tappa räkningen. Exempel är i alla fall "min!" (mycket användbart vid kusinumgänge - men oklart om Estrid fattat betydelsen eller mest ser det som något att säga när hon är arg...), "hoppa", "sitta", "stå", "ka" (som betyder fågel - krax!), "pa" (apa) och "bä" (bär).

Hon klättrar fortfarande mycket, åmar sig  upp på stolar helt på egen hand och står sedan där, stolt som en tupp. Om hon fick önska skulle hon vilja kunna hoppa, som sin kusin Ruth (som är 2 år), men hon får nöja sig med att böja knäna (och att få lite hjälp av pappa att hoppa i sängen ibland - det är fantastiskt roligt).

Folk är lite läskiga ibland, till att börja med - men sen blir det jättekul. Semestern har varit bra sålunda att vi har varit ganska länge på varje ställe och umgåtts tillräckligt länge med släktingarna för att all blyghet ska hunnit nötas bort. Och om hon har tillräcklig distans går det fint att flirta med främlingar på tåg och bussar också.

En av semesterns höjdpunkter var att hon fick ett par stövlar. För ett barn som älskar skor var det härligt att kunna ta på sig skor på egen hand, och att sen kunna stövla runt. Numera är både stövlar och regnjacka gömda, så att hon inte ska få syn på dem och envisas med att vilja ha dem (det är för varmt för att gå runt så!).

Att bada är roligt, hon går ut i vattnet utan att tveka. Att åka båt var sådär, men det var nog mest flytvästens fel. Att åka bil går långsamt bättre, men inga bilsemestrar än.

Det är roligt att vara med. Att stå på en stol och diska (med diskborste som får plaska i vattnet - viktigt), och att stå med och laga mat.

Somnar gör hon fortfarande av att bäras, och ammar gör hon hela nätterna.



Inga kommentarer: