tisdag 23 oktober 2012

Det är roligt att vara läkare nästan jämt.

Så här: i mitt jobb, om man vill veta konsekvenserna av beslut man fattat, om man vill se den vidare handläggningen, om man vill lära sig av sina patientfall och eventuella misstag - då kan man bli polisanmäld.
(För en gångs skull - läs kommentarerna. I någon slags undantagstillstånd för internet är de faktiskt vettiga allihop(!).)

Jag känner ingen läkare som inte någon gång läst journal för att se hur det gick för patienten, för att förbereda sig inför ett jourpass, för att man blivit tillfrågad om sin åsikt. Kan inte det rymmas under "av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården"?

(Patientdatalagen:
4 kap 1 § (åtkomst hos den egna vårdgivaren)
 Den som arbetar hos en vårdgivare får ta del av dokumenterade uppgifter om en patient endast om han eller hon deltar i vården av patienten eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete inom hälso- och sjukvården.)

För vem är vården till? Jo, patienten. Förstås.
Men för vem är journalen till? Kan inte den få vara till för vårdpersonalen i första hand? Få vara ett arbetsredskap? Som man givetvis har rätt till att få ut som patient, och som man har rätt att få hjälp att tolka - men som skrivs för att vården runt en ska bli bästa möjliga? 

Inga kommentarer: