måndag 30 juni 2014

15 månader

Klättring är Estrids bästa hobby, tror jag. Hon klättrar på klipporna utanför på gården, det kan hon hålla på med länge. Och stenar, och så kan hon alldeles själv åla sig upp på en gunghäst. (Och på en stol - har hänt!) Annars gillar hon att sparka boll, särskilt med sina gosedjur.

Hon kramas! Och gosar in huvudet i ens hals ibland. Och pussas, det har lossnat för henne. Även om hon pussar gosedjuren mer än oss, så kan hon nådigt utdela varsin puss med strama läppar och litet "mm"-ljud. Och hon låtsastuggar på våra magar (ibland med en munfis).

Ute är härligt att vara. Och att åka cykel. Alla attiraljer för dylikt: skor, fleecejacka, regnjacka, cykelhjälm (både hennes och våra) kan hon komma gående med, och göra sitt bestämda ljud....

Om Estrid själv får välja äter hon sina måltider ståendes på en stol vid bordet. (Men hon accepterar att sitta i sin stol, i alla fall till att börja med - hon är luttrad, stackars unge.) Hon gillar massor av mat - ibland. Inte nödvändigtvis samma som igår. Banan, bröd, pasta, majs, ärtor, bönor, tomat, ost, jordgubbar - kan vara det bästa som hänt. Eller rätt ointressant.

Hon dricker själv - och kastar gärna ner saker i vattnet. Vips flyter det en broccolibukett i glaset. Eller så häller hon vattnet över halva sig och barnstolen och golvet.
(Hon får inte så mycket vatten i taget - vi är lite luttrade, vi med).

Det kommer en del ord som hon bara säger en gång, och som hon sedan väntar med. Hon låter som ormen, och som kaninen, i sin bok med djur. Vissa saker förstår hon bättre på turkiska, som "kulak" (öra) och "burun" (näsa): de kan hon peka ut både på oss och sig själv. (Och hon kan peka på mammas, pappas och Estrids diton). Nu senast har hon lärt sig "nä nä nä nä nä!" från en av våra bilderböcker - det ska bli spännande när hon börjar använda det mer...
Det kommer även fler ljud och hon snackar ju, massor - på Estridska. Men det låter mer och mer som prat.

Estrid har premiärbadat utomhus för i år - i Nästasjön. Det var iskallt, men jätteroligt också, så hon var kluven. Jag hoppas på lite varmare bad för henne i sommar. Vatten är spännande.

Det här var månaden då Estrid träffade kusin Hilma för första gången - och så sin favorit, Ruth. Hilma kommer klättra på skalan när hon blir lite större och gör lite mer grejer, är jag övertygad om. Ruth är ju stor, 8 månader äldre, och pratar om "Ette!" och visar henne sina leksaker.

Folk överhuvudtaget är roligt, och hon är mindre blyg igen. Vi var på midsommarfirande och Estrid flirtade järnet med alla tanter hon såg, och klappade alla hundar.

Det här barnet: glatt, modigt, socialt, envist. Fina ungen min!

Inga kommentarer: