lördag 16 november 2013

Om bröstmjölksersättning.

Läste en  kommentar på en blogg om att amning inte har några fördelar efter de första tre-fyra dagarna, och kunde inte hålla mig:


Men det är faktiskt inte sant, att amning bara påverkar de första dagarna. Det finns väldigt välunderbyggda fördelar med bröstmjölk gentemot bröstmjölksersättning. Bebisen får mindre risk för plötslig spädbarnsdöd, diarré, öroninflammationer, och förstoppning. På lång sikt får barnet minskad risk för övervikt.  
Dessutom minskar amning risken för bröstcancer hos kvinnan.
(Det finns däremot inte belägg för att amning minskar risken för astma/allergi, något som tidigare hävdats.)
Detta betyder inte att amning är bättre än flaskmatning i alla lägen. Om man har riktigt besvärliga amningskomplikationer (bröstböld, mjölkstockning etc), om man på något annat vis vantrivs med amningen, om man faktiskt bara inte vill - då kan det förstås vara det bättre valet att flaskmata. Det viktigaste är ju att man mår bra och kan trivas med sin unge!
Fördelarna med bröstmjölk över ersättning är statistiskt signifikanta, men de är på gruppnivå. För den enskilda individen är skillnaderna små. Man kan amma sin bebis som ändå blir ett öronbarn, med massor av öroninflammationer, och man kan flaskmata sin bebis som ändå aldrig får en enda öroninflammation.
Men man ska kunna göra ett informerat val – veta att det finns fördelar med bröstmjölken och väga dem mot de nackdelar man upplever. Och när man bestämt sig, så ska ingen ifrågasätta en, det är bara ohyfsat.
Och en ammande mamma är på intet sätt en bättre mamma än en flaskmatande mamma. (Liksom en flaskmatande pappa inte är en bättre pappa än en pappa till ett ammat barn. Förstås.)


Det här är tankar som jag funderat på ett tag, och som det var bra att jag fick en spark i arslet för att skriva ner. Det kom nämligen upp på en föreläsning på amningskursen också, att det var så mycket prat om bröstmjölkens fördelar och att det skulle vara jobbigt för mammor som inte ammade.

Och då tänker jag att det beror väl på sammanhanget. För om man inte ens på en amningsföreläsning kan få prata om bröstmjölkens fördelar, när ska man då få prata om det? Och det är i sig inte ett värdeladdat faktum. Bröstmjölk är bättre än bröstmjölksersättning. Kvinnor gör bättre mjölk åt spädbarn än vad kossor gör, även om man bearbetar och berikar och grejar intensivt med komjölken. Evolutionen har gjort ett bättre jobb än Nestlé (och den har  haft med tid på sig).

Ersättning är ett fullgott alternativ, men jag är trött på att höra och läsa att det är ett likvärdigt alternativ. Det är det inte. Däremot är en flaskmatande mamma en likvärdig mamma. (Och till henne behöver man inte predika om bröstmjölkens fullkomlighet, förstås.)

Kan det inte bara räcka så?

2 kommentarer:

anna n sa...

Fast jag tror problemet är att man aldrig pratar om ersättning som ett fullgott akternativ till oss som är föräldrar utan predikar amningens fördelar som att det är det enda bra du kan ge ditt barn. Fick själv komplettera med ersättning och jag kan säga att amningshetsen i vården i Uppsala förstörde den första tiden vi hade tillsammans. Men det som irriterat mig mest är att man idiotförklarar mammor. Istället för att ge saklig information som gör att man kan ta ett informerat beslut, så finns det inget om ersättning (hela den tid vi gav ersättning var det ett enda jagande efter information, hur mkt ska vi ge, vad är det för skillnad på de olika stegen, vad är det för skillnad mot välling, när ska vi sluta, hur ska man laga och förvara) för att man inte ska lockas att sluta amma och börja med ersättning. Och den amningslitteratur jag läste - det enda råd den gav var amningsproblem löser du med närhet. Funkar inte det så ge mer närhet. Det är den här situationen som skapar skyttegravskrigen tror jag. Börja ge saklig och väl underbyggd info om allt vad gäller mat till spädbarn så kommer det inte att bli ett problem att prata om de faktiska fördelarna med amning.

Kajsakanel sa...

Gillar "Kvinnor gör bättre mjölk åt spädbarn än vad kossor gör, även om man bearbetar och berikar och grejar intensivt med komjölken. Evolutionen har gjort ett bättre jobb än Nestlé (och den har haft med tid på sig)." :)